Mladi u procesu reforme sektora bezbjednosti u Crnoj Gori

U Crnoj Gori ne postoji sistemska edukacija mladih o sektoru bezbjednosti, nadležnostima i načinu funkcionisanja bezbjednosnih službi, kao i ključnim izazovima sa kojima se pomenute službe suočavaju u procesu reformi ovog sektora obuhvaćenih EU i NATO integracijama. Ova društvena grupa nije na adekvatan način uključena u proces kreiranja javnih politika i monitoringa nad njihovom primjenom.

Zbog toga, ovaj projekat ima za cilj podizanje svijesti, razumijevanja i informisanosti mladih građana/ki o sektoru bezbijednosti, nadležnostima i radu bezbjednosnih službi kao i ključnim izazovima i prijetnjama sa kojima se ove službe suočavaju.

Ovaj projekat je posebno usmjeren na: 1) studente/kinje; 2) pripravnike/ce i mlađe službenike/ce zaposlene u državnim institucijama (s posebnim akcentom na Upravu policije, Vosjku Crne Gore, Ministarstvo odbrane, članove parlamenta); 3) mlade lidere/ke političkih partija u Crnoj Gori; i 4) mlade aktere/ke civilnog društva. Krajnji korisnici ovog projekta su svi građani i građanke Crne Gore.

Glavne aktivnosti projekta su: izbor polaznika/ca obuke, organizovanje i implementacija programa škole, priprema i promovisanje Platforme mladih, organizovanje posjeta polaznika/ca ključnim bezbjednosnim službama i priprema Vodiča kroz službe bezbijednosti. Projektne aktivnosti će se sprovesti u Podgorici i Ulcinju.

Projekat se realizuje uz podršku Komisije za raspodijelu prihoda od igara za sreću.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8 713 EUR.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial