VOX POPULI – IMPLEMENTACIJA BOLJIH IZBORA

Crna Gora se suočava sa društvenim i političkim izazovima i po prvi put zahtijeva demokratske mape puta. U cilju doprinosa jačanju odgovornosti, transparentnosti i konsolidacije demokratskih institucija, CEDEM je razvio projekat „Vox populi – Implementacija boljih izbora“. Projektom će se identifikovati i izmjeriti percepcija i stavovi građana o ključnim pitanjima reformskih procesa na putu ka EU, pružiti mapa puta za obezbjeđivanje sprovođenja vladavine prava i obezbjeđivanje pravde za sve, te poslužiti kao osnova za preventivne aktivnosti. Dodatna vrijednost ovog projekta je praćenje rada Vlade i javnih institucija u ključnim oblastima pregovaračkog poglavlja 23 i 24 kroz standardizovane indikatore za period od šest mjeseci, kao i podsticanje dijaloga i konstruktivne saradnje između ključnih aktera – OCD, međunarodne zajednice i donosilaca odluka.

Zajedno sa partnerima, konkretno institucijom Ombudsmana, Skupštinom Crne Gore i njenim odborima, Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, te Sudskim i Tužilačkim savjetom, CEDEM će kroz zastupanje direktno doprinijeti unapređenju njihovog rada i pokretanju dugoočekivanih reformi i neophodnih rešenja.  U duhu konstruktivne saradnje sa navedenim partnerima, CEDEM će organizovati sastanke na kojima će predstaviti ključne nalaze i preporuke za unapređenje reformskih procesa na pregovaračkom putu sa EU, odnosno reformu pravosuđa, unapređenje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te pomoći naporima ka konsolidaciji i transparentnosti demokratskih institucija i unapređenju nacionalnog procesa pomirenja i smanjenju društvene polarizacije.

Projekat traje sedam mjeseci, a ukupan iznos budžeta je 21.800 eura. Projekat je podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije kroz poziv „Bando Balcani” iz 2021. godine.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial