Seminar: Integracija RE populacije u Crnoj Gori – Lokalni pristup, konkretan pristup

Seminar: Integracija RE populacije u Crnoj Gori – Lokalni pristup, konkretan pristup

Delegacija EU u Crnoj Gori organizovala je seminar o ključnim pitanjima i postignutim rezultatima kada je u pitanju inkluzija RE populacije u Crnoj Gori. Seminar je okupio predstavnike ministarstava, kao i relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija koje se aktivno bave pitanjima inkluzije pripadnika RE populacije.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Nj.E. Mitja Drobnič, ambasador Delegacije EU; Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava; Marta Garcia Fidalgo, viša savjetnica za romsku politiku u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje; kao i Nikola Dedeić, sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Marija Vuksanović, koordinatorka CEDEM projekta, učestvovala je na seminaru kao jedan od panelista na kojem je vrlo uspješno govorila o uslovima stanovanja RE populacije i iznijela ključne preporuke po ovom pitanju. Takođe, učesnici su doprinijeli konstruktivnoj diskusiji o „gorućim temama“ pristupa RE populacije socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, registraciji raseljenih i interno raseljenih lica i regulisanju njihovog pravnog statusa, obrazovanju i zapošljavanju pripadnika RE populacije. , s posebnim osvrtom na kampove Konik I i Konik II.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial