Priopćenje o šovinističkim porukama u Pljevljima

Priopćenje o šovinističkim porukama u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Pljevljima, želimo izraziti ogorčenje i revolt zbog činjenice da se ovakve situacije događaju u modernoj, nezavisnoj i multietničkoj Crnoj Gori, te apelirati na sve vlasti da počinitelj ili počinitelje ovog teškog kaznenog djela što prije privedu pravdi.

Poštivanje temeljnih ljudskih prava i zaštita nacionalnih manjina temeljni su čimbenici stabilnosti i društveno-ekonomskog razvoja svake države. Načelo poštivanja jedinstvenosti unutar jedinstva i jedinstva unutar različitosti definirano je na razini Europske unije kao jasan integracijski uvjet, koji očituje stupanj zaštite manjinskih prava i očuvanja njihovog identiteta, a time i stupanj demokratičnosti u zemlja.

Prema Ustavu, Crna Gora je država građanske i socijalne pravde, nastanjena različitim etničkim skupinama koje karakterizira njihov identitet, kultura, vjera i umjetničko nasljeđe. Unatoč razlikama između ovih etničkih skupina i činjenici da niti jedna etnička skupina ne čini većinu stanovništva, Crna Gora je razvila model suživota koji se temelji na općoj međuetničkoj toleranciji i ustavnim jamstvima zaštite manjinskih prava.

U iznimno osjetljivom društveno-političkom okruženju potrebno je da svi akteri prihvate odgovornost stvaranja društvene klime koja će sadašnje i buduće generacije osloboditi stigme vremena u kojem živimo, kao i odlučnije napore poboljšati odnose uz snažnu osudu. prošlosti.

CEDEM snažno zagovara otvoreno, antifašističko i slobodno društvo, kao i pravednu državu u kojoj će sigurnost i dostojanstvo biti zajamčeni svim njezinim građanima bez iznimke.

Stoga apelujemo na nadležne institucije na veću efikasnost i transparentnost u zaštiti sigurnosti i imovine građana i Ustavom utvrđenih sloboda i prava, ali i preventivno djelovanje, kako bi se pripadnici manjinskih naroda osjećali ravnopravno i sigurno, bez straha za njihove živote i imovinu.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial