Saopštenje za javnost u vezi sa slučajem Tomkić

Saopštenje za javnost u vezi sa slučajem Tomkić

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM PONOVNOG NAPADA NA IGORA TOMKIĆA

Povodom fizičkog nasilja i šovinističkih poruka usmjerenih protiv Beranaca Igora Tomkića i njegove porodice, kao i paljenja njihove imovine, želimo da izrazimo ogorčenje i revolt zbog činjenice da je tako nešto moguće u Crnoj Gori. . Neshvatljivo je da je na djelu kriminalni teror, koji porodicu Tomkić, radi očuvanja sigurnosti i dostojanstva, dovodi u razumljivo iskušenje da se iseli iz Berana. Istovremeno, sve vrijeme od kada je Tomkić bio izložen nasilju, imamo neadekvatnu reakciju državnih organa, a samo izraze žaljenja iz opštinske uprave.

Ukoliko ovaj slučaj ne dobije adekvatan policijski i sudski epilog, uključujući efikasno i zakonito kažnjavanje počinilaca neviđenog nasilja, možemo samo zaključiti da je vladavina prava u Crnoj Gori postala zaista upitna. S druge strane, Uprava policije, kada je već dozvolila eskalaciju nasilja, dužna je da dokaže da je u stanju da garantuje slobodu i bezbjednost svakog građanina Crne Gore, u suprotnom možemo dovesti u pitanje svrsishodnost njenog postupanja u ovoj formu. Istovremeno, za nas je krajnje zabrinjavajuće što su nadležni organi i lokalna javnost, uprkos njegovim višemjesečnim upozorenjima i vapajima za pomoć, pokazali očiglednu nesposobnost da se suprotstave nekolicini počinitelja i zaštite svoje sugrađane. Međutim, danas je već jasno da cjelokupno crnogorsko društvo, a prije svega Ombudsman, nevladine organizacije za ljudska prava i mediji, treba da preuzmu odgovornost za zaštitu Tomkića.

CEDEM nepokolebljivo vjeruje u otvoreno, antifašističko i slobodno društvo, kao i u pravednu državu u kojoj će sigurnost i dostojanstvo biti zagarantovani svim građanima bez izuzetka. O ovim vrijednostima ne može biti kompromisa, niti je prihvatljivo da bilo koji nivo vlasti svojim nečinjenjem ili neefikasnošću doprinosi stanju nasilja i šovinizma i okolnostima u kojima će porodica Tomkić strahovati za svoje živote i imovinu.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial