preloader
Održana je četvrta obuka za zaposlene u Instituciji ombudsmana

Održana je četvrta obuka za zaposlene u Instituciji ombudsmana

CEDEM je organizovao četvrtu i završnu obuku u okviru projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta Ombudsmana za nadzor sektora bezbjednosti“ uz podršku Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, na temu „Ljudska prava, rod i sektor bezbjednosti“, 11 i 12. jula u Kolašinu.

Stručnjaci na četvrtoj obuci su bili Graziella Pavone, ekspert za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i bezbjednost (OEBS, Varšava), Radmila Đakonović (koordinatorka za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu odbrane Crne Gore) i Desanka Lopičić (sudija Ustavnog suda Crne Gore).

Prvog dana obuke, sesije su bile fokusirane na rodno zasnovano nasilje, njegove oblike, rješavanje pritužbi i rodno osjetljivo praćenje pritvorskih mjesta, kao i praksu Evropskog suda za ljudska prava o diskriminaciji žena.

Tokom drugog dana razmatrane su teme integracije rodnih perspektiva u nadzoru sektora bezbjednosti od strane Ombudsmana, zatim pitanje rodne ravnopravnosti u Vojsci Crne Gore: zakonodavstvo i opšta zastupljenost žena, kao i smjernice i primjeri dobra praksa.

Velika je čast što nam se ovom prilikom obratio ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, gospodin Hans Günther Mattern, koji je izrazio zadovoljstvo uspješno realizovanim projektom.