Objavljen analitički izvještaj o medijskom izvještavanju iz oblasti krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori

Objavljen analitički izvještaj o medijskom izvještavanju iz oblasti krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori


CEDEM je objavio Analitički izvještaj o medijskom izvještavanju u oblasti krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori.

Analitički izvještaj nastao je kao potreba za sagledavanjem medijskog normativnog i institucionalnog okvira, sa posebnim naglaskom na samoregulatorna tijela i Etički kodeks. Analitički izvještaj izrađen je u saradnji sa prof. dr. Anetom Spaić.

Izvještaj pruža sveobuhvatnu analizu medijskog okruženja, sa identifikacijom medijskih kompanija, zakonskim propisima i kodeksima ponašanja. Izvještaj ocjenjuje kvalitet medijskih izvještaja o kriminalu, posebno korupciji i organizovanom kriminalu, u odnosu na Etički kodeks Crne Gore. U cilju boljeg razumijevanja kršenja principa Etičkog kodeksa, ali i komparativne analize samoregulatornih tijela medijskih izvještaja, Izvještaj uključuje analizu svakog pojedinačnog samoregulatornog tijela sa slučajevima na koje se pritužbe ili analiziraju na njegovom na vlastitu inicijativu samoregulatornog tijela. Svi analizirani slučajevi uključeni su u prilog ove analize.

U posljednjem dijelu analize navode se ključni nalazi i preporuke o zaposlenima u medijima i menadžmentu u medijskim kućama, u cilju poboljšanja medijskog okruženja.

Analitički izvještaj je dio projekta „Jačanje uloge medija u unapređenju krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori“ koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Profesionalizacija medija, u saradnji sa TV PRVA.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial