preloader
Sa članstvom u NATO, Crna Gora ima prosperitet za razvoj

Sa članstvom u NATO, Crna Gora ima prosperitet za razvoj

(Sa divanjenja u Danilovgradu. Za više slika posjetiti našu Galeriju.)

Crna Gora, nakon ulaska u NATO, ima mnogo veći prosperitet za razvoj, a njeni stanovnici imaju više mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje koje im pruža članstvo u toj alijansi, izjavila je sekretar za politička i ekonomska pitanja u Ambasadi Republike Poljske u Crnoj Gori Ana. Kasprzak .

Ona je na divljenje koje organizuje Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u okviru projekta „Zauzmimo poziciju za buduće perspektive: Alijansa mladih i NATO“ istakla da je glas svih država članica jednak i da imaju jednak uticaj u donošenje važnih spoljnopolitičkih odluka.

„Crna Gora, koja je obilježila dvije godine članstva, ima izuzetnu priliku za razvoj, a stanovništvu mnogo veći broj mogućnosti koje pruža NATO. „Važna je činjenica da svaka država ima jednak glas u Uniji, bez obzira da li to je Poljska sa 38 miliona stanovnika ili Crna Gora sa 620.000 stanovnika“, rekao je Kaspržak.

Ona je rekla da je Poljska ulaskom u NATO napravila značajan korak ka svom razvoju.

“Ekonomska situacija u Poljskoj se stabilizovala od pristupanja. Imamo ekonomsku situaciju koja garantuje da investicije u Poljskoj mogu biti sigurne i donositi profit investitorima. Rezultati se odražavaju i danas, a prognoza za ovu godinu pokazuje više od četiri posto BDP-a u odnosu na 2018.“, rekao je Kaspržak.

Ona je ocijenila da je članstvo doprinijelo smanjenju stope nezaposlenosti i učinilo tu zemlju privlačnijom za građane Evrope.

“Nezaposlenost u Poljskoj u aprilu iznosila je 5,6 posto i najniža stopa nezaposlenosti u odnosu na sve evropske zemlje, a pružamo i mogućnost da sve više mladih ljudi dolazi i radi u našoj zemlji”, rekao je Kasprzak.

Načelnica Direktorata za NATO, Evropsku uniju i mirovne operacije u Ministarstvu odbrane Radmila Perović rekla je da je Ministarstvo odbrane u posljednje dvije godine sprovelo brojne reforme, čiji su efekat prepoznali i saveznici u NATO-u.

„Međutim, te reforme nisu bile usmjerene samo na članstvo, već i na izgradnju institucija, jačanje sistema i prihvatanje vrijednosti koje to društvo dijeli, jer su saveznici najrazvijenije demokratije u svijetu. To je prepoznato u Crnoj Gori, stekli smo ugled i upravo zbog toga smo primljeni – objasnio je Perović.

Ona je kazala da članstvo Crne Gore, pored političkih i vojnih prednosti, ima i širi društveno-ekonomski značaj i da su zabilježeni značajni rezultati, što potvrđuje napredak u odnosu na 2017. godinu.