Antikorupcijski mehanizmi i odgovornost policijskih službenika u Crnoj Gori

Antikorupcijski mehanizmi i odgovornost policijskih službenika u Crnoj Gori

CEDEM je danas predstavio studiju „Antikorupcijski mehanizmi i odgovornost policijskih službenika u Crnoj Gori“, koja je proizvod istoimenog istraživačkog projekta, podržanog od strane misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori.

Projekat je imao za cilj prikupljanje i analizu informacija o ključnim dostignućima i izazovima u implementaciji antikorupcijskih i kontrolnih mehanizama, kao i unapređenje odnosa između Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i organizacija civilnog društva.

Istraživanje se fokusira na korupciju, kao jedan od najvećih izazova u demokratizaciji Crne Gore i na putu ostvarivanja ključnih spoljnopolitičkih prioriteta – članstva Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO-u. Odgovornost različitih karika u lancu institucija zaduženih za borbu protiv korupcije, a posebno policijskih službenika, smatramo jednim od ključnih pitanja u pogledu ispunjavanja obaveza u oblasti pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Pored različitih ocjena postojećeg obima antikorupcijskih i kontrolnih mehanizama, studija sadrži i sažete preporuke upućene Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim relevantnim institucijama Vlade Crne Gore, Skupštini, nezavisnim institucijama i organizacijama civilnog društva.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial