Mladi mogu promijeniti budućnost

Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM, u saradnji sa  partnerima – Institut za evropske poslove (Srbija), Iz početka (Kosovo), Aarhus centrom (Albanija) realizuju projekat Youth can change the future kako bi odgovorili na probleme i izazove u oblasti interkulturnog dijaloga i regionalne saradnje. Projekat će direktno uključiti 20 predstavnika Učeničkih parlamenata iz Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova.

Opšti cilj je jačanje i promovisanje interkulturnog dijaloga kroz podizanje svijesti o kulturnoj i jezičnoj raznolikosti mladih,čime bi se sprečavaju negativni stavovi prema ljudima iz drugih zemalja.

Svrha projekta je stvoriti ambijent koji će doprinijeti međusobnom razumijevanju i ssradnji mladih ljudi izgradnjom snažnih i dugotrajnih prijateljstava i odnosa s pojedincima iz različitih etničkih skupina u regije Zapadnog Balkana.

Glavna aktivnost projekta je 20-dnevna razmjena (po 5 dana u svakoj zemlji)sa fokusom na učenje osnova oba jezika, radionice na teme relevantne za interkulturalni dijalog, ali i upoznavanje regije kroz posjeta javnim ustanovama i muzejima.

Projekt je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih – RYCO, u okviru prvog poziva na dostavljanje prijedloga projekata.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial