Vladajuća većina blizu je novog mandata

Vladajuća većina blizu je novog mandata

Podgorica, PR centar – Prema istraživanju CEDEM-a provedenom početkom kolovoza, ocjena prijavljenih lista za predstojeće parlamentarne izbore trenutno pokazuje da lista “Odlučno za Crnu Goru! DPS-Milo Đukanović” ima 35,3 posto podrške građana, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 24.7, i „Mir je naš narod“ 16.5. Slijedi lista “Crno na bijelo” sa 6,6, “Odlučujemo dosljedno – Ivan Brajović” sa 5,3, “Desno – Rafet Husović” sa 4,8, “Jaka Crna Gora” 4,2 posto podrške, “Albanska lista” Genci Nimanbegu – Nick Djelošaj „1,9 posto i „Hrvatska reformska stranka Crne Gore – HRS“ 0,3.

CEDEM-ovo istraživanje političkog mnijenja u Crnoj Gori provedeno je od 5. do 12. kolovoza na uzorku od 1037 ispitanika i uključuje stavove građana o aktualnim društveno-političkim temama, s posebnim naglaskom na predstojeće parlamentarne izbore. Rezultate istraživanja možete preuzeti ovdje.

Ravnateljica CEDEM-a Milena Bešić istaknula je da ovi rezultati nisu prognoza izbornog rezultata, već da se radi o rejtingu izbornih lista na temelju stavova građana.

„Podrška građana u postocima za izbornu listu“ Odlučno za Crnu Goru! DPS-Milo Đukanović “kreće se od 32,4 do 38,2 posto, zatim “Za budućnost Crne Gore” od 22,1 do 27,3 posto, “Mir je naš narod” od 14,2 do 18,7 posto, “Crno-bijeli” od 5,1 do 8,1 posto”, Točno-Rafet Husović” sa 3,5 na 6,1 posto, “Odlučujemo dosljedno – Ivan Brajović” sa 3,9 na 6,7 ​​posto, “Jaka Crna Gora” s 3,1 na 5,4 posto, “Albanska lista Genci Nimanbegu – Nik Djelosaj” s 1,1 na 2,8 posto, i “Hrvatska reformska stranka Crne Gore – HRS” od 0 do 0,7 posto, rekao je Bešić.

Istraživanje je također pokazalo da 54 posto građana podržava članstvo u EU, 24 posto je protiv, dok je 22 posto neodlučno. Kad je riječ o podršci članstvu u NATO-u, podaci izgledaju drugačije. “Veći postotak opredijeljenih građana ima negativan stav prema članstvu u NATO-u. Postotak građana koji misle da podržavaju članstvo u NATO-u je 38 posto, 41 posto je protiv, dok 21 posto građana nema stav o ovom pitanju”, Bešić rekao je.

Svaki četvrti građanin smatra da se Crna Gora u vanjskoj politici treba osloniti na EU, svaki peti na Rusiju, dok 17,2% smatra da Crna Gora treba tražiti podršku u Sjedinjenim Državama.

Gotovo polovina građana smatra da Crna Gora ide krivim putem, dok nešto manje od trećine građana smatra da Crna Gora ide pravim putem, rekao je Marko Pejović, programski menadžer CEDEM-a, dodajući da postoji niz razloga ovakvom stavu građana, kao što su egzistencijalna pitanja, nije bilo značajnijih koraka u društveno-političkom kontekstu koji bi pozitivno utjecali na promjenu trenda. “

Prema rezultatima istraživanja, građani Crne Gore najviše povjerenja imaju u obrazovni sistem (52%), na drugom mjestu je Srpska pravoslavna crkva (46,4%), dok je na trećem zdravstveni (43,4%). .

“Povjerenje u sve institucije bilježi nastavak negativnog trenda iz 2019. godine, što odgovara iskazanom nezadovoljstvu u kojem smjeru se Crna Gora kreće”, rekao je Pejović.

Političar s najboljom prosječnom ocjenom je Zdravko Krivokapić (2,53), na drugom mjestu je Milo Đukanović (2,45), na trećem je Duško Marković (2,37), a na četvrtom je Aleksa Bečić (2,34).

“Kada je riječ o ocjenjivanju rada ministarstava, tradicionalno je na prvom mjestu Ministarstvo sporta i mladih (33,7%), a slijede Ministarstvo obrazovanja (32,5%) i Ministarstvo vanjskih poslova (31,2%)”, kažu Pejović. .

Građani su na kraju mandata ocijenili rad pojedinih članova Vlade, pri čemu su ministra Nikolu Janovića ocijenili s 2,52, zatim premijera Duška Markovića s 2,46 i ministra Damira Šehovića s 2,40 na skali od 1 do 5.

“Više od 40 posto ne zna ili ne može ocijeniti ponudu Vlade Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok 37,1 posto smatra da ponuda nije bila iskrena. Samo 11,2 posto procjenjuje da je ponudu trebalo prihvatiti”, rekao je Pejović.

Samo 11,8% smatra da Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti (NCP) radi jako dobro, dok je kumulativno znatno veći broj onih koji smatraju da je rad uglavnom i jako loš.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial