Održana je obuka za deset novinara o tehnikama istraživanja

Održana je obuka za deset novinara o tehnikama istraživanja


Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM realizuje medijski projekat „Unapređenje prakse lokalnih medija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“ uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori kroz Program profesionalizacije medija, koji ima za cilj da doprinese crnogorskom evru. -Atlantske integracije. kvalitet i kredibilitet istraživačkog novinarstva u oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

Svrha projekta je jačanje kapaciteta domaćih novinara, što bi rezultiralo profesionalnijim pristupom istraživačkom procesu i vjerodostojnim izvještavanjem iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

S tim u vezi, održana je prva obuka za 10 novinara u Pljevljima, Kotoru, Ulcinju, Bijelom Polju i Baru. Trener na treningu je bila gospođa Mirjana Jevtović, istraživačka novinarka Insajdera. Ova aktivnost je omogućila medijskim profesionalcima da pišu i kreiraju priče tačno i bez senzacionalizma o slučajevima zločina, uključujući organizovani kriminal i korupciju. Obuka je bila posvećena tehnikama istraživačkog novinarstva, uključujući upotrebu istraživačkih alata na mreži, prikupljanje podataka, istraživačke intervjue, pisanje i provjeru istraživačkih izvještaja, te korištenje Zakona o slobodi pristupa informacijama. Pored gospođe Jevtović, trener na treningu je bio Duško Vuković, nezavisni medijski stručnjak, koji je govorio o praktičnoj upotrebi etičkog kodeksa i značaju njegove primene u izveštavanju o ovim procesima.

Obuka istraživačkog novinarstva u praksi i primjena Etičkog kodeksa bila je osnova za početak dvomjesečnog procesa istraživanja tema po izboru polaznika, uz podršku mentora koji će kontinuirano pratiti njihov rad.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial