Međunarodna konferencija: Vještine, kompetencije i inkluzija

Međunarodna konferencija: Vještine, kompetencije i inkluzija

Istraživačica u CEDEM-u, Jenita Brčvak, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji održanoj u Beču od 5. do 6. decembra pod nazivom Međunarodna konferencija otvorenog prostora: vještine, kompetencije, inkluzija. Konferencija je organizirana uz podršku Evropske unije, au koordinaciji sa austrijskim saveznim ministarstvom rada, socijalnih pitanja i zaštite potrošača i Saveznim ministarstvom obrazovanja, umjetnosti i kulture.

Cilj druge konferencije bio je da okupi učesnike i promotere Strategije EU za Dunavski region iz četrnaest zemalja dunavskog regiona s ciljem razvoja inovativnih regionalnih politika razvoja ljudskih resursa i projekata, te formiranja mreže u tematskim oblastima. kao što su kvalitet i efikasnost. obrazovni sistemi, promicanje kreativnosti i poduzetništva u obrazovanju i obuci za poticanje inovacija, poboljšanje koordinacije međusektorskih politika za rješavanje demografskih i migracijskih izazova, saradnja između ključnih aktera tržišta rada, obrazovnih institucija i istraživačkih politika za regionalni razvoj, stvaranje sveobuhvatnog cjeloživotnog učenja strategija i osnaživanje marginalizovanih zajednica u dunavskom regionu (romske zajednice, na primer).

Janita je bila jedina predstavnica NVO sektora iz Crne Gore, dok su ostatak crnogorske delegacije činili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva nauke, Ministarstva finansija i Zavoda za zapošljavanje.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial