Fokus grupa o EU integracijama

Fokus grupa o EU integracijama

CEDEM je danas organizovao fokus grupu sa ciljem prikupljanja i sumiranja stavova i mišljenja građana o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji u okviru projekta Proširenje i građanstvo – pogled u budućnost.

Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa Institutom za javne poslove iz Poljske, Centrom za javnu politiku PROVIDUS iz Letonije, Evropskim institutom iz Bugarske i Centrom za evroatlantske studije iz Beograda, čiji je glavni koordinator PASOS iz Češke. .

Osnovni cilj ovog projekta, koji podržava Evropska komisija kroz program Evropa za građane, je podizanje svijesti javnosti o aktivnoj ulozi građana, kako u procesu pristupanja Evropskoj uniji, tako iu procesu donošenja politika. na nivou EU. države članice.

Fokus grupa je okupila oko 15 učesnika iz različitih sektora društveno-ekonomskog života Crne Gore koji su iznijeli svoje stavove o prednostima i nedostacima procesa evropskih integracija, te identifikovali glavne mehanizme, probleme i prepreke kada je u pitanju aktivna uloga građana. . u procesu donošenja odluka na nacionalnom nivou, ali i perspektive u pogledu učešća građana na nivou EU. Nalazi i glavni zaključci fokus grupe biće uključeni u Nacionalnu studiju kao sastavni deo Uporedne studije o nivou angažovanja četiri nove države članice EU i dve zemlje kandidata (Crne Gore i Srbije) za članstvo u EU sa dostignućima u EU integracije. .

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial