Crna Gora treba više pažnje posvetiti „uvozu“ vrijednosti iz EU, a manje uvozu roba i usluga

Crna Gora treba više pažnje posvetiti „uvozu“ vrijednosti iz EU, a manje uvozu roba i usluga

U godinama nakon značajnih promjena u samoj Europskoj uniji (EU), nakon izbora i Brexita, za Crnu Goru i Zapadni Balkan važno je održati realističnu agendu proširenja EU, koja ima za cilj usvajanje standarda i vrijednosti demokratije i otvoreno civilno društvo. , kazala je ravnateljica Centra za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić na otvaranju panel rasprave “Europske integracije Crne Gore i prilika hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u kontekstu politike proširenja”.

“Bez obzira na usvajanje nove metodologije proširenja, program bi trebao ostati proaktivan i temeljito se provoditi. Stoga je ključno da vlade pojačaju napore u promicanju demokracije i vladavine prava”, rekao je ravnatelj CEDEM-a.

Zamjenik glavnog pregovarača Crne Gore s EU Marko Mrdak istakao je da trenutno nema aktualnije teme i boljeg razloga za raspravu od nedavno objavljene nove metodologije EK o pristupnim pregovorima, te da iako je na neki način poslužila kao poticaj za ponovno ažuriranje politike proširenja EU i pružanje političke potpore, to je dobra uvertira za nadolazeće Vijeće EU-WB zakazano za svibanj u Zagrebu.

“Naši sadašnji i budući razgovori u svjetlu nove metodologije trebali bi doprinijeti definiranju, artikulaciji i usmjeravanju naših napora da predloženi model iskoristimo na najbolji mogući način, te valorizirati trenutni trenutak i činjenicu da Vijeće EU trenutno predsjedava od strane prijateljske i partnerske Hrvatske, zemlje iz čijeg primjera i danas učimo, rekao je Mrdak, dodajući da nova metodologija nastoji staviti političku prirodu procesa u središte i omogućiti snažnije upravljanje i angažman na visokoj razini. obje strane pregovaračkog stola.”

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić ponovio je da će hrvatsko Predsjedništvo nastojati nastaviti dosljednu, učinkovitu i vjerodostojnu politiku proširenja, kao preduvjeta stabilnosti, sigurnosti i daljnjeg gospodarskog razvoja i povezanosti u Europi.

“Svi smo mogli čuti ohrabrujuću poruku povjerenika EU za proširenje Olivera Varheljija da se nada da će barem jedna od šest zemalja zapadnog Balkana biti spremna za ulazak u EU na kraju njegovog mandata. Znamo da je Crna Gora lider proširenje, tako da je cilj svih nas da barem Crna Gora bude spremna”, rekao je Grubišić.

Moderator tribine Marko Pejović je na početku tribine izjavio kako se čini da nema boljeg datuma za panel raspravu, imajući u vidu da je u proteklom razdoblju s brojnih adresa u EU fokus na proširenje EU. u sklopu priprema za summit čelnika svih država članica EU i zemalja zapadnog Balkana, ali i utjecaja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

Član pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije i predavač na Sveučilištu Donja Gorica dr Vladimir Ateljević istakao je da je politika proširenja danas najfokusiranija u odnosu na posljednjih 20 godina, što je, prema riječima njega, prikazuje događaje od listopada 2019. do danas, koji se poklapaju s aktivnostima CEDEM-a.

Nikoleta Đukanović, predavačica na Humanističkim studijama UDG-a, istaknula je da razne krize već dugo potresaju EU, ali da je svaku uspjela prebroditi, te izrazila nadu da trenutni izazovi s kojima se EU suočava neće zaustaviti integraciju. zapadnog Balkana.

Profesor na Sveučilištu Crne Gore i predsjednik Crnogorske Paneuropske unije, prof. dr Gordana Đurović, istakla je da je Crna Gora dosta uradila u prethodnom periodu, ali da je u dosadašnjem pregovaračkom procesu Crna Gora trebala više da se posveti „uvozu“ vrijednosti iz EU, a manje uvozu roba i usluga . Osvrnula se i na aktualna politička zbivanja u Crnoj Gori, posebno ističući važnost očuvanja mira, kao preduvjeta za svaki napredak.

“Želim vjerovati da EU prati sve što se događa u regiji i da će doprinijeti rješenju na europski način, kroz dijalog”, zaključio je Đurović.

Tribina je održana u sklopu projekta „Obrazovanje i dijalog do EU“ koji je podržalo Ministarstvo javne uprave.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial