CEDEM je u saradnji sa partnerima započeo realizaciju projekta “ALL IN”

CEDEM je u saradnji sa partnerima započeo realizaciju projekta “ALL IN”

CEDEM je započeo realizaciju projekta ALL IN u saradnji sa partnerima iz šest zemalja, a u okviru programa Evropa za građane i građanke.

Prema Ujedinjenim nacijama, tri četvrtine migracija ima kulturnu pozadinu. Kultura se smatra najvažnijom i najrelevantnijom determinantom za određivanje individualnosti nacije, manjine ili čak jedne osobe. Velika mobilnost globalnog stanovništva posljednjih decenija, a posebno u posljednjih nekoliko godina, dovela je do toga da društva postaju sve više multikulturalna i dovode u pitanje dugogodišnje nacionalne identitete relativno homogenih nacija.

Čak i nedavni talasi migranata pokazuju da ljudi, kada migriraju, „nose“ svoju kulturu sa sobom i pokušavaju da je integrišu u novu lokalnu zajednicu. To s jedne strane uzrokuje promjene u već formiranim i etabliranim društvima ili nacijama, ali s druge strane novi val multikulturalizma pokazao je oštru polarizaciju oko pitanja migracija u javnim raspravama uz netoleranciju, ksenofobiju i nepoštivanje ljudskih prava.

Projekat ALL IN će podići svijest da migracije nisu nova pojava i da je potrebno duboko poštovanje i tolerancija na nivou partnerstva, koje čine različite nacije i pojedinci, pod utjecajem različitih kultura.

Štaviše, konzorcijum koji sprovodi projekat uključuje jedinu podeljenu državu u EU, Kipar i Kosovo*, koju međunarodna zajednica još uvek nije u potpunosti priznala. Projektne aktivnosti će stvoriti osnovu za podsticanje interkulturalnog dijaloga, međusobnog razumijevanja i tolerancije, te ih proširiti na transnacionalne aktivnosti učesnika – radionice, debate, panele, posjete dobrim praksama itd.

Pored naše organizacije, projekat implementiraju Regionalna razvojna agencija Zasavje (Slovenija), Udruženje za razvoj volonterskog rada Novo mesto (Slovenija), NVO Domovik (Kosovo*), Regionalna asocijacija lokalnih vlasti Zapadne Makedonije (Grčka ), Institut za istočnjačke studije (Poljska), opština Pegeia (Kipar) i Udruženje lokalnih organizacija Foligno (Italija)

Projekat je sufinansiran iz fondova EU, kroz program Evropa za građane i građanke.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial