Predstavljen program profesionalizacije medija u Crnoj Gori

Predstavljen program profesionalizacije medija u Crnoj Gori

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav je na konferenciji u EU info centru održanoj 19. aprila 2017. godine podsjetio na značaj koji Evropska unija pridaje slobodi medija i izražavanja, ističući da je ona osnovni princip svakog slobodnog društva. , ali i ključni pokazatelj spremnosti zemlje da postane dio Evropske unije.

Prema njegovim riječima, svi mediji u Crnoj Gori treba da budu u poziciji da slobodno izvještavaju i da biraju svoju uređivačku politiku. On je rekao i da se nada da će Program profesionalizacije medija u Crnoj Gori pomoći da se unaprede uslovi za kvalitetno novinarstvo.

Korisnici projekta su Radio Televizija Crne Gore (RTCG) u saradnji sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Televizija Novosti u saradnji sa Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centrom za demokratiju i ljudska prava ( CEDEM) u saradnji sa TV Prva i Centrom za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori (CIN-CG) u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN).

Projekt menadžer Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Marija Vuksanović objasnila je da CEDEM zajedno sa TV Prva realizuje projekat „Jačanje uloge medija u unapređenju krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori“.

“Naš projekat ima tematsku specifičnost, jer ćemo se baviti i krivičnim pravosuđem i organizovanim kriminalom i korupcijom, a nastojaćemo da ovu oblast približimo građanima”, pojasnio je Vuksanović.

Ona je navela da će CEDEM i TV Prva u narednih 18 mjeseci pokušati da izgrade kapacitete prije svega predstavnika lokalnih medija primjenom standarda i etičkih smjernica vezanih za izvještavanje u krivičnom pravosuđu.

“Istovremeno ćemo nastojati da informišemo građane šta da očekuju od odgovornog i profesionalnog novinara”, rekao je Vuksanović i dodao da projekat ima za cilj da unapredi saradnju nevladinih organizacija i medija i uključi građane u izvještavanje o krivičnom pravosuđu.

Ona je dodala da će projekat biti realizovan emitovanjem pet dokumentarnih filmova, koji će biti prikazani od septembra ove godine i koji će doprinijeti većoj vidljivosti i razumijevanju teme.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial