Panel diskusija: EU INTEGRACIJE- Ponovo na pravom putu?

Panel diskusija: EU INTEGRACIJE- Ponovo na pravom putu?

Centar za demokratiju i ljudska prava, uz podršku Ambasade Italije u Crnoj Gori, je organizovao panel diskusiji pod nazivom EU INTEGRACIJE- Ponovo na pravom putu?. Panel je dio projekta Vox populi- Tiče se svih nas, podržanom od strane Ministarstva spoljnih poslova  i internacionalne saradnje  Italije. Upriličen je 21. novembra u Podgorici u hotelu Hilton.

Crna Gora se suočava sa kontinuiranim izazovima u demokratskim procesima, pa samim tim i u EU integracijama. Fokus diskusije je bio na EU pregovorima, konkretno na poglavljima 23 i 24, uspostavljajući ga kao prioritet zemlje, ali i na sveukupnom političkom ambijentu, osobito dinamici političkih reformi, upravljanju i vladavini prava, koji su od ključnog značaja za evropske aspiracije Crne Gore. Panel je adresirao perspektive regionalne saradnje i uticaj EU integracija Crne Gore na susjedne zemlje.

Panel diskusiju su otvorile ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella i ambasadorka EU Oana Kristina Popa.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela kazala je da je proširenje EU na Zapadni Balkan uvijek bilo prioritet u spoljnoj politici Italije. Brutalna ruska agresija, kako je rekla, ukazala je na geopolitički značaj proširenja EU. Marsela je navela da se politička vizija Italije nikada nije promijenila, uprkos čestim promjenama u vladama te države. Crna Gora je, kako je navela, godinama angažovana u složenom procesu pridruživanja i ona je i dalje predvodnica, iako je u posljednjih nekoliko godina proces značajno usporen zbog političke krize i istakla nadu da će nedavno formirana 44. Vlada preuzeti evropsku obavezu sa obnovljenom odlučnošču i bez bilo kakvih odlaganja i oklijevanja. U svom uvodnom obraćanju je istakla i da građani/ke Crne Gore žele da budu dio Evropske unije što prije.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je takođe istakla da bi ova Vlada morala biti tačka preokreta kada je riječ o procesu pridruživanja, te da je zajednički rad Vlade i Parlamenta neophodan. Ujedno je istakla da vladavina prava i ljudska prava ostaju u srži procesa pridruživanja i reformske agende. Popa je poručila da je potencijal za rast veliki, ali da mnogo zavisi od unutrašnjeg rada na reformama. Ona je kazala da odnosi koje država grade jedna sa drugom i sa EU, treba da pokažu zrelost i spremnost za pridruživanje, sa jasnom perspektivom da će se to zaista ostvariti, jer je EU spremna.

U prvom panelu Politički dijalog kao preduslov nastavka procesa integracija su učestvovali: Boris Mugoša, poslanik u Skupštini Crne Gore (Socijaldemokrate Crne Gore), mr Bojan Božović, državni sekretar Vlade Crne Gore, Ministarstvo evropskih poslova i prof. dr Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije. Panel je moderirala Milena Bešić, direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava.

U drugom panelu Prevazilaženje izazova u regionalnom kontekstu Zapadnog Balkana su učestvovali: Snežana Radović, ambasadorka v.d. generalne direktorice za Evropsku uniju u Ministarstvu spoljnih poslova u Crnoj Gori, Miloš Konatar, poslanik u Skupštini Crne Gore (Građanski pokreta URA) i Ana Nenezić, izvršna direktorica Instituta za društveno-politička istraživanja Analitiko.

Dodatne informacije o panel diskusiji možete pronaći ovdje.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial