Uspješno organizovana završna konferencija u okviru projekta: „Podrška učinkovitom upravljanju mehanizmom krivičnopravnih sankcija u Crnoj Gori“

Uspješno organizovana završna konferencija u okviru projekta: „Podrška učinkovitom upravljanju mehanizmom krivičnopravnih sankcija u Crnoj Gori“

Aktivnosti koje se provode u okviru projekta „Podrška učinkovitom upravljanju mehanizmom kaznenih sankcija u Crnoj Gori“ doprinijet će etičkoj odgovornosti zatvorskih službenika u skladu s europskim standardima i dobrom praksom.

Saopćeno je to na konferenciji za novinare povodom završetka projekta: „Podrška učinkovitom upravljanju mehanizmom krivičnopravnih sankcija u Crnoj Gori“, u organizaciji Centara za demokratiju i ljudska prava – CEDEM, uz podršku Ministarstva pravde – Zavoda za Kaznene sankcije (ZIKS).

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da je cilj projekta podržati provedbu zakona o kaznenim sankcijama i akcijskih planova, u skladu s međunarodnim standardima, kroz poboljšanje okvira za provedbu relevantnih standarda za zaštitu prava zatvorenika i pritvorenika, poboljšanje okvira za etičke odgovornost zatvorskih službenika u skladu s europskim standardima i dobrom praksom.

“U okviru ovog projekta imali smo nekoliko aktivnosti koje smo realizirali prethodnih mjeseci. Održane su dvodnevne edukacije za članove tima za obuku o prevenciji torture i diskriminacije zatvorenika. Edukaciji su prisustvovala tri zamjenika ombudsmana i devet nezavisnih savjetnika”, rekao je Bešić.

Kazala je kako su u sklopu projekta održana dvodnevna edukacija za zatvorske službenike i službenike za uvjetni otpust o primjeni etičkih standarda kojoj je sudjelovalo 11 predstavnika Uprave Zavoda za kaznene sankcije i pet predstavnika Ministarstva pravosuđa.

Bešić je kazao kako su u sklopu projekta objavljene i tri publikacije.

Generalna ravnateljica Uprave za izvršenje kaznenih sankcija Ministarstva pravosuđa Nataša Radonjić kazala je da je projekt prilika za zajednički rad i suradnju na ostvarenju zajedničkih ciljeva, navodeći da je ovaj projekt pravi primjer uspješne implementacije zakonodavnih novina. u području izvršenja kaznenih sankcija.

“Imamo novu vrijednost za suradnju, jer zajedničkim radom došli smo do zajedničkog cilja i razumijevanja. Ovaj projekt imao je značajno područje – jačanje integriteta službenika ZIKS-a i službenika Uprave za uvjetne slobode Ministarstva pravosuđa koji rade na provođenju alternativa sankcije, u smislu promicanja i primjene etičkih standarda”, kazao je Radonjić.

Glavna strukturalna služba u Vrhovnom državnom odvjetništvu (VDT) i socijalna radnica Dijana Popović Gavranović govorila je o primjeni alternativne sankcije prema maloljetnicima, pojasnivši da delinkventno ponašanje te populacije nosi obilježje društvenog statusa i karakterističnih osobnosti u razvoj.

“Zbog toga se maloljetnički postupci razlikuju od postupaka i kaznenih djela protiv punoljetnih osoba. Prema odraslim počiniteljima, usmjereni su na kažnjavanje, a kod maloljetnika na mjere odgoja, socijalne pomoći i zaštite bez upotrebe represivnih elemenata” , “podvukao je Gavranović Popović.

Prema njezinim riječima, cilj mjera prema maloljetnicima je otklanjanje svega što onemogućava njihov razvoj i usmjerava ih na delinkventno ponašanje.

“Često se maloljetnim počiniteljima ne razumije kada dođu u kazneni postupak da su još djeca u razvoju, da su ranjivi, da nisu dovoljno zreli i da nas samo gledaju kao odrasle osobe”, kazao je Gavranović.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial