Vijesti


 • 19 jun 2019

  Održana trodnevna škola: " Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: "šta nam predstoji?"

  Uspješno smo završili trodnevnu Školu: „ Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?“ koja je održana u okviru projekta „ Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a“ koji realizuje CEDEM u saradnji sa NVO „Atak“ i PR&Media Consultancy Prime. Škola je održana od 16.-18. juna u Petrovcu. Tokom trodnevnih aktivnosti polaznici Škole koju je pohađalo 25 studenata; predstavnika nevladinih organizacija i službenika državnih institucija bili su u mogućnosti da kroz predavanja eminentnih stručnjaka obnove postojeća, ali i usvoje i unaprijede nova znjanja kada je u pitanju NATO u cilju promovisanja vrijednosti na kojima se ovaj savez zasniva poput demokratije, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava. Predavači na Školi su bili: Nikola Banićević, magistar pravnih nauka, koji je bio član Komunikacionog tima za pridruženje CG NATO-u Vlade CG, trenutno saradnik u nastavi na Univerzitetu Donja Gorica- smjer Bezbjednost, Nikola Radunović, samostalni savjetnik u Direkciji za NATO i EU, Ministarstvo odbrane, Vladimir Todorović, poručnik bojnog broda, Vojska Crne Gore, Dr Nikoleta Đukanović, predavač na UDG- humanističke studije i izvršna direktorica CeMi-ja, Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Projekat je podržan od strane NATO-ovog Odsjeka za javnu diplomatiju (NATO Public Diplomacy Division- NATO PDD) i traje od februara do novembra 2019. godine

 • 10 jun 2019

  Održan drugi sastanak u okviru projekta "ALL IN"

  Predstavnici Centra za demokratiju i ljudska prava boravili su u 5. do 8. juna u Mitrovici na Kosovu* u okviru projekta „ALL IN: Pathways to belonging: From interculturaL dialogue to social INclusion“, koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije kroz program Evropa za građane. Okosnica projekta je prikrivanja heterogenosti kultura uslijed čestih migracionih kretanja stanovništva, gdje društva postaju sve više multikulturna, a identitet mnogih homogenih nacija i lokalnih i regionalnih zajednica postaje upitan. Domaćin druge transnacionalne studijske posjete (od ukupno 7 predviđenih projektom) bio je NVO Domovik iz Sjeverne Kosovske Mitrovice. Pored naših predstavnika, studijskoj posjeti boravili su i predstavnici projektnih partnera iz Slovenije, Grčke, Kipra i Italije. Projektni partneri su imali prilike da se više upoznaju sa radom „Caritas Kosova“ humanitarne organizacije koja je dio „Caritas Europa“, a čija misija je promovisanje univerzalnih vrijednosti, unapređivanja socio-ekonomskih uslova života marginalizovanih kategorija stanovništva iz Kosova, kroz osnaživanje njihovih ljudskih prava i podsticanje socijalne inkluzije. S tim u vezi, tokom posjete romskog naselja, projektni partneri su se upoznali sa pozitivnom praksom u oblasti socijalne inkluzije Roma kroz predstavljanje rada psihologa i medijatora iz Caritasa koji rade sa romskim stanovništvom. Predstavnici GIZ-a iz Bosne i Hercegovine i Kosova predstavili su „Pasoš kompetencija“, prilagođeni instrument (prvobitno osmišljen u Njemačkoj), koji ima za cilj da podstakne zapošljavanje ugroženih grupa putem savjetovanja i rada savjetnika sa predstavnicima ranjivih kategorija društva. Posebnost ove posjete bila je projekciju dokumentarnog filma o multietničkom amaterskom „Big Band“ orkestru koji govori o saradnji i prijateljstvu stanovnika različitih etničkih grupa, entuzijazmu profesora Petra Rakića i njegovoj ideji stvaranja džez orkestra, koji je postojao u Mitrovici tokom osamdesetih godina. Po završetku projekcije filma predstavnici projektnih partnera su imali priliku da se upoznaju sa Mitrovica rock school projektom, škole koja povezuje srpske i albanske tinejdžere kroz muziku, vraćajući muzičku tradiciju koja obije strane čini ponosnima. Sledeći transnacionalni sastanak će se održati u Krynice Zdroj u Poljskoj od 3. do 5. septembra 2019. godine.

 • 10 jun 2019

  Održana obuka “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava iz centralno-sjevernog regiona za razvoj anti-diskriminatornih politika na lokalnom nivou”

  Uspješno smo završili dvodnevnu obuku “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava iz centralno-sjevernog regiona za razvoj anti-diskriminatornih politika na lokalnom nivou” u okviru projekta "Osnaživanje stručnih kapaciteta za borbu protiv diskriminacije lica sa invaliditetom". Obuka je održana 06. i 07. juna u Kolašinu, a istom su prisustvovali predstavnici Sekretarijata za društvene djelatnosti. Predavači na seminaru su bili: ✔️Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ✔️Vesna Simović Zvicer, profesorica na Pravnom fakultetu UCG i članica Sudskog savjeta. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

 • 03 jun 2019

  KONKURS za polaznike/ce trodnevne škole “Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?”

  Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)raspisujeKONKURS za polaznike/ce trodnevne škole“Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?” Škola se realizuje u okviru projekta "Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a" koji realizuje CEDEM u saradnji sa NVO "Atak" i PR&Media Consultancy PRiME, a koji je podržan od strane NATO-ovog Odsjeka za javnu diplomatiju.Cilj škole je da doprinese poboljšanju nivoa informisanosti i unaprjeđenju znanja mladih o međunarodnoj bezbjednosti i bezbjednosnim izazovima Zapadnog Balkana. Takođe, cilj Škole je izgradnja znanja mladih o ključnim aspektima koncepta ljudske bezbjednosti, uključujući demokratsku civilnu kontrolu, savremene bezbjednosne prijetnje, poput terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i odnos između koncepta bezbjednosti i zaštite privatnosti i dostojanstva ličnosti.Škola je posebno usmjerena na: a) studente/kinje prava, političkih nauka i novinarstva; b) pripravnike/ce i mlađe/e službenike/ce zaposlene u državnim institucijama; c) mlade lidere/ke političkih partija u Crnoj Gori; i d) mlade aktere/ke civilnog društva. Dodatno, ohrabrujemo i mlade iz sfere prirodnih nauka da se prijave za učešće na Školi!Predavači su nacionalni i regionalni eksperti i ekspertkinje, kao i predstavnici/e crnogorskog sektora bezbjednosti.Škola će se održati u periodu od 16. do 18. juna (od nedelje popodne do utorka popodne), u hotelu Palas, u Petrovcu. Za sve polaznike/ce Škole obezbijeđen je smještaj u hotelu na bazi punog pansiona i prevoz u oba pravca.Broj polaznika/ca je ograničen na 25!Svi polaznici/e po završetku Škole, dobijaju sertifikat i pravo učešća na drugim projektnim aktivnostima. Ukoliko želite da pohađate Školu, zainteresovani/e kandidati/kinje mogu poslati biografiju (na engleskom ili crnogorskom jeziku) i kratko motivaciono pismo (ne duže od 200 riječi) na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 10. juna 2019. godine, uz naznaku “Prijava za učešće na Školi “Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?”.Za sva dodatna pitanja vezana za Školu, projekat ili programske aktivnosti, budite slobodni da nas kontaktirate putem e-mail adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefona 020 234 114.
 • 1
 • 2
 • 3