Posljednje aktivnosti

 • CEDEM organizovao Okrugli sto na temu: Trendovi razvoja demokratije u Crnoj Gori

  29 novembar 2016

  Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) je, u saradnji sa njemačkom fondacijom Hanns Seidel, u utorak 29. novembra 2016. u Podgorici,organizovao Okrugli sto na temu: Trendovi razvoja demokratije u Crnoj Gori.
  Skup su otvorili Nj.E. Hans Günther Mattern, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Lutz Kober, direktor Kancelarije Projekta Fondacije Hanns Seidel za Srbiju i za Crnu Goru i Nenad Koprivica, izvršni direktor CEDEM-a.

  Na skupu je prezentovan CEDEM-ov Index demokratije, koji možete preuzeti ovdje.

  Potom je uslijedila panel diskusija gdje je bilo govora o raznim društvenim segmentima koji utiču na stanje demokratije u Crnoj Gori,a među panelistima su bili predstavnik Kancelarije Zaštitnika g-din Siniša Bjerković, g-đa Anđelija Lučić iz CDT-a, g-din Slaven Živković iz agencije DeFacto i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije, g-din Saša Zeković.

   

  Skup je okupio oko 30 predstavnika/ca nevladinih organizacija, političkih partija, Vlade, medija, akademske zajednice i diplomatskog kora.

  Opširnije
 • CEDEM učestvovao na Forumu civilnog društva u Skoplju

  28 novembar 2016

  Ognjen Marković, CEDEM-ov programski saradnik, je učestvovao na forumu civilnog društva pod nazivom "Reclaiming Democracy, Europe and Social Justice" koji je realizovan od 24. do 26. novembra 2016. godine u Skoplju, Makedonija. CSF Skoplje predstavlja zajedničku inicijativu Europskog fonda za Balkan, ERSTE fondacije, Friedrich-Ebert-Stiftung i Evropske alternative. Lokalni partneri su makedonski Centar za evropsku obuku, JEF Makedonije i Forum omladinskog obrazovanja.

  CSF Skoplje je, kao dio serije foruma Zapadnog Balkana, okupio preko 100 predstavnika/ca civilnog društva iz cijelog regiona sa ciljem da diskutuju o relevantinim pitanjima kao što su alternative civilnog društva u vrijeme krize i na koji način se može doći do približavanja pojmova demokratija, Evropa i socijalna pravda građanima država Zapadnog Balkana.

  Opširnije
 • CEDEM organizovao završnu konferenciju posvećenu Partnerstvu otvorenih vlada

  18 novembar 2016

  Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) je 17. novembra u Podgorici organizovao konferenciju posvećenu Partnerstvu otvorenih vlada. Konferencija je predstavljala završnu aktivnost regionalnog projekta Zagovaranje za otvorenu vladu, koji implementira PASOS, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona, uz podršku Evropske komisije.
  Konferencija je imala za cilj da doprinese većoj vidljivosti inicijative Partnerstvo otvorenih vlada, ali i da podstakne konstruktivnu debatu o tome na koji način ova incijativa može uticati na povećanje transparentnosti i integriteta javnog i privatnog sektora u Crnoj Gori. Konferencija se sastojala iz dvije panel diskusije kroz koje su bili predstavljeni i evaluirani rezultati projekta. Osim toga, kroz učešće predstavnika/ca partnerskih organizacija iz regiona, predstavljena su i iskustva u Srbiji, Makedoniji, Albaniji i Kosovu.
  Događaj su otvorili Mr Nenad Koprivica, izvršni direktor CEDEM-a, Srđan Kusovac, nacionalni OGP koordinator i šef Vladinog Biroa za informisanje i Nikoleta Tomović, izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanja (CeMI).
  Rezultate istraživanja javnog mnjenja, iz novembra 2016. godine je prezentovao CEDEM-ov programski saradnik, Ognjen Marković.

  Na konferenciji su govorili Milica Kovačević (CDT), Marko Sošić (Institut Alternativa) i Dubravka Popović (CeMI), a moderatorka skupa je bila Marija Vuksanović, projektna menadžerka (CEDEM).

  Opširnije
 • CEDEM objavio publikaciju: Zaštita od diskriminacije u praksi crnogorskog pravosuđa

  09 novembar 2016

  Pred vama je publikacija Zaštita od diskriminacije u praksi crnogorskog pravosuđa koja predstavlja još jedan rezultat projekta „Unaprjeđenje prakse Ustavnog suda Crne Gore u pogledu zaštite od diskriminacije“, koji se realizuje u partnerstvu sa Institutom za pravne studije, a uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori.


  Publikacija je dostupna je na našem i engleskom jeziku, i možete je preuzeti ovdje.

  Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3